Muistoja suuren joen suulta

Kesäisen lämmön ehtiessä Pohjolaan mieli palaa talviseen matkaan ja tropiikin auringon alle. Vuodenvaihteen reissu Gambiaan jätti muistoihin lähtemättömiä vaikutelmia.

Lentokoneesta ulos astuessa vastaan tulvehti kostea 30 asteen helle – keskitalvella! Mutta se ei ole olennaista. Hienoakin hienompi pöly tunkeutuu kaikkialle, kuorruttaa ihon, maistuu suussa, varsinkin jos taksikyyti istutaan pick-upin lavalla. Mutta ei se ole olennaista. Ensimmäisenä iltana raitilla kävellessä ja ihmetellessä kalatorin ja viereisen avoviemärin tuoksut tuntuvat niin tyrmääviltä, että henki tahtoo salpautua. Sekään ei ole olennaista.

Olennaista on, että tämä kolmen ja puolen sadan kilometrin mittainen kapea suikale Gambia-joen suulla on nuori maa: noin 40 prosenttia väestöstä on alle 14 vuotiaita. Lapsia on paljon ja kaikkialla. Maa on köyhä, keskituloinen tienaa muutaman dollarin päivässä, mutta täällä katsotaan eteenpäin. Niin kuin nuoret ihmiset kaikkialla, gambialaiset nuoret pyrkivät eteenpäin. Heillä on rohkeita unelmia ja suunnitelmia.

Gambia on jo ottamassa vauhtia omaan digiloikkaansa. Verkottuneesta maailmasta ei suostuta jäämään sivuun, vaikka netti pätkii ja yskii. Tietokone on harvalla, mutta kännykkä on kaikkien taskussa. Analogista infraa tänne ei laajemmalti ennättänyt tullakaan, meidän numerolevypuhelimemme ja pöytätietokoneemme jäivät välistä pois, mutta nytpä voidaan siirtyä suoraan mobiiliteknologiaan. Hylättävää ja uudelleenopittavaa ei ole, ainoastaan voitettavaa. Pitäisikö heidän vaikeuksiaan sääliä vai avoimia mahdollisuuksia kadehtia?

Gambialaiset eivät ole tietämättömiä ihmisiä. Koulutustasossa on kyllä runsaasti parannettavaa, lukutaito on 55,5 prosentilla väestöstä, mutta moni nuori tajuaa, ettei tulevaisuuden turva ole isossa lapsiluvussa vaan koulutuksessa. Kielitaito ja monikielisyys on Länsi-Afrikassa itsestään selvä välttämättömyys: oman heimokielen lisäksi on englanti, koulutuksen, talouden ja hallinnon kieli, sekä ympäröivän suuren Senegalin virallinen kieli ranska. Koko manner on täynnä nuoria, luovia, kielitaitoisia, eteenpäin pyrkiviä ihmisiä. Uskon, että moni heistä nousee vielä tietoisuuteemme.

Toivon, että he selviävät vaikeuksistaan, osaavat hyödyntää mahdollisuuksiaan ja, toisin kuin me, ymmärtävät rakentaa yhteiskuntaansa tuhoamatta uskomattoman monimuotoista luontoa.

Viikko Gambiajoen suulla jätti paljon ajattelemisen aihetta. Kiitos, Almamy, keisarikalastajasta ja hunajaoppaasta. Toivottavasti saat talosi valmiiksi ja veljenpoikasi saa koulunsa käytyä menestyksellä. Uskon, että saamme vielä joku päivä yhdessä katsella krokotiilinvartijaa ja punamehiläissyöjää.

 

Turkka Kulmala
Kirjoittaja on Traductin kippari, piikikäs käännöskukkanen ja terminologiafriikki.

Jaa